Beton architektoniczny
Nieruchomosci, wycena, budownictwo i porady…

Budownictwo i architektura : The Bamboo Lantern / Atelier FCJZ

Posted in Uncategorized  by admin
July 7th, 2018

Bambusowa latarnia zaprojektowana na Biennale Projektowania Gwamgju w Korei przez Atelier FCJZ (wybitna chińska firma, która także projektuje pawilon Shanghai Corporate na Expo 2010) wydaje się być solidną masą.
Jednak, gdy goście rozdzielają dwie połówki i zajmują jego wnętrze, zwykła sześcienna forma zamienia się w coś zupełnie innego.
Latarnia to.
dialog między przeciwieństwami.
, ponieważ jego plan składa się z okręgu zagnieżdżonego w kwadracie.
Krąg i kwadrat ilustrują silną symbolikę starożytnej chińskiej tradycji, z pierwszymi reprezentującymi niebiosa i późniejszą, ziemską.
Te dwa kształty są z natury różne, jednak po połączeniu działają razem, aby uporządkować przestrzeń zewnętrzną i nadać nowy sens wnętrzu.
.
Kierunkowość w kwadracie służy do uporządkowania otaczającej zewnętrznej przestrzeni widokowej, podczas gdy cisza okrągłego kształtu, który definiuje wnętrze, dokładnie zbiera przestrzeń odpoczynku.
wytłumaczyli architekci.
Więcej o latarni po przerwie.
Wykonany z przezroczystego, formowanego próżniowo i zgrzewanego tworzywa sztucznego (PCV), sztuczny bambusowy okleina 3 mm wnętrza jest pokryty naturalnym pięknem bambusowej skóry..
Wewnątrz ludzie mogą stać wokół małej okrągłej otwartej dziury, która zapewnia dużo miejsca we wnętrzu, ograniczając liczbę osób, gdy dwie połówki pudełka się łączą.
Tylko wtedy, gdy pudełko jest otwarte, odwiedzający mogą cieszyć się tym intymnym otoczeniem.
Po zamknięciu ludzie muszą usiąść na zewnątrz, aby cieszyć się małą przestrzenią medytacyjną.
Po otwarciu latarnia świeci naturalnym światłem, dzięki czemu pudełko wydaje się ciężkie i solidne.
Jednakże, gdy latarnia jest zamknięta, wewnętrzne światła oświetlają strukturę i.
Cienkość bambusowej skóry staje się widoczna, a jasność i przezroczystość stają się oczywiste..
Ten efekt światła świecącego przez bambusową skórę został zaprojektowany, aby przypomnieć widzowi o wpływie oświetlenia na papierowe drzwi o tradycyjnej azjatyckiej architekturze.
Na zewnętrznej powierzchni pudełka, wgłębienia różnią się głębokością w stosunku do grubości ścian, tak że rogi są najgłębsze, a środek każdego boku pudełka jest najcieńszy.
Podczas oglądania w perspektywie napięcie pojawia się między okrągłą przestrzenią wewnętrzną a kwadratową powierzchnią zewnętrzną.
Z zewnątrz różne wcięcia wskazują na cylindryczną formę wnętrza.
Od wnętrza, przeciwnie, zmienia się głębokość wgłębień na cylindrycznej wskazówce przestrzeni na kwadratowej powierzchni zewnętrznej.
wytłumaczyli architekci.
Projekt: Klienci Bamboo Lantern: Projekt Biennale Projektu Gwamgju: 2009 Główny reżyser: Yung Ho Chang Architekt projektu: Jimmy Shen Zespół projektu: Qingmin Guo Zdjęcia: Atelier FCJZ
[więcej w: wiązar dachowy, listwy przysufitowe, atosiban ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: atosiban listwy przysufitowe wiązar dachowy